Terug naar overzicht

Lieteberg wil honing als streekproduct erkennen

Zutendaal – Het Steunpunt Bijenteelt in bezoekerscentrum Lieteberg start deze maand met een nieuwe dienstverlening die het voor imkers makkelijker maakt om honing te oogsten en af te zetten. Het verhogen van de kwaliteit van de honing staat daarbij centraal.

Het Steunpunt Bijenteelt, het multidisciplinair ondersteuningscentrum voor imkers van bezoekerscentrum Lieteberg in Zutendaal, breidt met een nieuwe dienstverlening haar activiteiten uit. Met steun van het provinciale plattelandsontwikkelingsprogramma Platteland Plus wordt gestart met het unieke project ‘Limburgse Honingcoöperatie’. De initiatiefnemers willen met het project een win-win genereren tussen de imker en de consument. “Er is een groeiende vraag naar lokaal geproduceerde honingproducten in de detailhandel en retail. Daarnaast ontstaat ook een groep imkers die omwille van het dure materieel of de arbeidsintensiviteit minder interesse heeft in de honingoogst”, zegt Wim Tollenaers, directeur van Lieteberg.

De ene imker is de andere niet

Een imker die weinig interesse heeft in de honingoogst, het lijkt vreemd. Toch is er een logische verklaring. Wim Tollenaers: “Het imkeren is veel meer dan honing oogsten. Er zijn imkers die zich toeleggen op andere onderdelen van het imkeren, zoals het bestuiven van landbouwteelten of het kweken van volken. Ook voor nieuwe imkers is de honingoogst niet de makkelijkste activiteit. Het benodigde materiaal is duur in aankoop en imkers die tijd willen besparen moeten nog dieper in de buidel tasten.” Lieteberg zal daarom een oogstruimte inrichten die ter beschikking wordt gesteld aan imkers. Die ruimte zal niet alleen voldoen aan de hygiëne-eisen, maar wordt uitgerust met moderne apparatuur die het de imker makkelijker moet maken. Bovendien kan zo de kwaliteit maximaal worden gewaarborgd.

Lieteberg zal de oogst daarna aan een eerlijke prijs overkopen van de deelnemende imkers en lokaal afzetten in verschillende productvormen, zoals honingkoekjes, honingpralines en alcoholische dranken. Door de coöperatieve aanpak wordt schaalgrootte gecreëerd die interessant is voor de detailhandel en retail. Zij moeten kunnen vertrouwen op de levering en daar is de individuele imker vaak te klein voor.

Kwaliteitsvol streekproduct

Het project heeft de ambitie om een productlijn uit te werken en op termijn voor de Limburgse honing een streekproductenlabel te verkrijgen. “Het project zal ons duidelijk maken hoe groot de reikwijdte daarvan is. Een soortgelijk project is nog niet eerder in Vlaanderen opgezet. Het is dus ook deels een experiment”, zegt Wim Tollenaers.

Lieteberg legt de lat hoog. Kwaliteit vormt een van de belangrijkste uitgangspunten. De consument verlangt immers een kwaliteitsproduct van eigen bodem. Drie medewerkers van Lieteberg volgden daarom het afgelopen najaar in Nederland een opleiding tot ‘organoleptisch honingkeurder’, een beoordelingsmethode die honingkwaliteit vanuit het perspectief van de consument bekijkt. Samen met het agrarisch ondernemingscentrum CIAGO van de provincie Limburg zal het kwaliteitsmodel worden ingebed in het oogst- en verwerkingsproces van de honing.

 

Meer weten?
Wim Tollenaers, directeur Lieteberg – 089 25 50 60 – wim@lieteberg.be
Harmonie Carlier, Onthaal & Communicatie – 089 25 50 60 – harmonie@lieteberg.be

Terug naar overzicht
Platteland Plus