Bijenwas hergebruiken

In het kader van het plattelandsproject 'Closing the circle': de gesloten waskringloop heruitgevonden' start Lieteberg een dienstverlening om de eigen bijwas van imkers uit de regio te verwerken tot kunstraat. Daarvoor wordt een volautomatische kunstraatmachine aangekocht in Duitsland.

Uitgangspunt is dat iedere imker zijn eigen gezuiverde en verkleinde bijenwas aanleverd en ook weer terug krijgt. Personeel van Lieteberg staat in voor de bediening van de machine en de verwerking van de bijenwas. Elke imker krijgt de was terug die hij inleverde. 

Afgelopen jaren hebben we meer dan 13 ton was gewafeld. Het project was eigenlijk voor 10 ton op 5 jaar voorzien. We kunnen dus zeggen dat er meer dan prima werk is geleverd. De kwaliteit van het waswafelen was ook zeer hoog. De kostprijs voor Lieteberg navenant. Daarom is er besloten dat we vanaf nu een vaste prijs gaan aanrekenen en het niet meer gratis doen. 

Prijzen van het seizoen:

  • Slechts € 5/kg voor LIB leden.
  • Voor niet-leden is het € 7/kg.

Betaalwijze:
Betalingen gaan via factuur. U krijgt de factuur toegezonden via mail nadat wij u was gewaffeld hebben. Is de factuur betaald dan krijgt u een bevestigingsmail om hem te komen afhalen.

De kunst van het inleveren:
Denk groot! We vragen minimaal 5 kg was van hetzelfde formaat. Heel belangrijk, verpak de was niet in plastic zakken, kartonnen dozen of makkelijk breekbare plastic bakken. Kies voor een stevige, stapelbare plastic doos die 50-60% gevuld is anders zal het volume waswafels te groot zijn voor de doos. Waswafels nemen immers 1,5x zoveel ruimte in als de wasbrokken. Om goed te zijn is de verpakking niet luchtdicht afsluitbaar, want dan gaan de wasbrokken schimmelen. Een goede verpakking voorkomt schade aan de waswafels en zorgt ervoor dat alles netjes aankomt.

Checklist voor de verpakking:

  • Lichtgewicht, stevig en stapelbaar (met deksel)
  • Niet luchtdicht wel afsluitbaar
  • Geen emmer of zak
  • Past in lengte en breedte bij jouw waswafels
  • Naam op de verpakking geplakt of geschreven
  • Ingevulde formulier in de verpakking

Wanneer de bijenwas aanleveren?
Vanaf 28 november 2023 tot en met 10 februari 2024. (26 dec en 30 dec kan er niet geleverd worden.)
Op dinsdag 09u tot 15u of zaterdag 10u tot 11u30.

Vul dit formulier in voordat je de was binnenbrengt en doe dat dan in de verpakking die je inlevert. Zodat ons team over alle juiste gegevens beschikt. Bij afleveren wordt de was gecontroleerd en ook de ingevulde formulieren.
Niet zo goed met computers dan mag je ook dit formulier uitprinten en invullen.

Let op:
Vuile was wordt niet aangenomen. Laten we samen een sprankelend waswafelseizoen tegemoet gaan! 

Meer informatie of afspraak maken?
Mail gerust naar info@lieteberg.be

Platteland Plus