Bijen in eigen tuin

Bijen houden in eigen tuin gaat perfect, mits je rekening houdt met enkele factoren die het succes ervan gevoelig beïnvloeden. Allereerst moet je bepalen of je bijen in eigen beheer wilt, dan wel in beheer door een ervaren imker. Er zijn imkers die zich erin gespecialiseerd hebben om bijenvolken te plaatsen in tuinen van particulieren en bedrijven. Het Steunpunt Bijenteelt Limburg kan je in contact brengen met dergelijke imkers.

Wil je zelf gaan imkeren? Volg dan zeker minstens een basiscursus imkeren. Imkeren is immers een ervaringsstiel waarvoor je een sterke basis nodig hebt die je best opdoet in een cursus. Contacteer ons voor meer info over de opleidingen voor imkers.

Het succes van het bijen houden in je eigen tuin kan je versterken door met onderstaande elementen rekening te houden.

  1. Goed begonnen is half gewonnen

Een goed begin is alles. Start daarom van meet af aan met kwaliteitsvol teeltmateriaal. Kwaliteitsvol teeltmateriaal hoeft niet duur te zijn en staat garant voor gezonde bijen. Bovendien zijn ze zachtaardig, haaldriftig en zwermtraag. Dat is van belang om gemakkelijk te kunnen werken aan de bijen, je houdt er ook je huisgenoten en buren tevreden mee.

  1. Kijk naar je drachtgebied

Houd met voldoende aandacht je drachtgebied in de gaten. Dat is de enige manier om te kunnen weten welk planten de bijen bezoeken en te kunnen inschatten of ze voldoende nectar en stuifmeel vinden op elk moment van het jaar. Richt zeker en vast ook de oppervlakte tuin die je ter beschikking hebt in met planten die interessant zijn voor bijen. Daarvoor kan je niet alleen de gekende zaadmengsels gebruiken, maar heel wat heesters, bomen, struiken en vaste planten zijn een grote meerwaarde voor de bijen in je tuin.

Bijen hebben niet enkel nood aan nectar. Ze moeten het jaarrond stuifmeel kunnen verzamelen van een gedifferentieerd plantenaanbod. Neem daarom de moeite om een zogenaamde ‘bloeiboog’ uit te denken voor je tuin. Een bloeiboog is het totale aanbod aan planten in de tuin die het jaarrond voor een goed stuifmeelaanbod in de tuin zorgen. Zo vermijd je stuifmeeltekorten in welbepaalde periodes.

  1. Houd rekening met de wettelijke aspecten

Zachtaardige en zwermtrage bijen geven het minste risico op overlast (steken/zwermen) bij de omliggende buren. Daar moet je dus zeker voor zorgen. Daarnaast zijn er nog enkele wettelijke aspecten. In het Veldwetboek is bepaald dat bijenvolken op minimaal 20 meter van woningen en openbare wegen moete staan. De afstand wordt verminderd tot 10 meter als tussen de bijenkasten en de woningen of openbare weg een dichte beschutting van minstens 2 meter hoog aanwezig is. Vergeet niet dat je voor het plaatsen van bijenkasten in woonzone (gebied volgens het gewestplan) in principe moet beschikken over een stedenbouwkundige vergunning.

Goede afspraken maken goede vrienden.

Wil je nog meer weten? Neem contact met ons op, wij helpen graag verder.